Home > Blog > Aktualności > Wpływ braku CO2 na Utrzymanie Ruchu
grafika grafika

Wpływ braku CO2 na Utrzymanie Ruchu

Anwil, firma należąca do Orlenu, kilka dni po wstrzymaniu produkcji nawozów wznowiła uruchomienie instalacji. „Widzimy olbrzymie zapotrzebowanie ze strony branży spożywczej, ale też medycznej, w tym transplantologii, na skroplony CO2 oraz suchy lód. Mając na uwadze potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce, zdecydowaliśmy o uruchomieniu instalacji nawozowych, co umożliwi przywrócenie również dostaw półproduktu wytwarzanego we włocławskim zakładzie produkcyjnym – surowego CO2” – tłumaczył w komunikacie Daniel Obajtek, prezes Orlenu. Jednak przemysł zareagował nieufnie i nadal jest zaniepokojony sytuacją z CO2. Grupa Azoty do dzisiaj nie wznowiła produkcji. Czy w dłuższej perspektywie czeka nas problem z żywnością?

1. Powody i skutki braku dostaw CO2

Z powodu ogromnej podwyżki cen gazu ziemnego producenci azotowych nawozów zarówno z Europy zostali zmuszeni do znacznego ograniczenia albo wręcz wstrzymania jego produkcji. Dla tych przedsiębiorstw wydatki na paliwo stanowią ogromną część kosztów budżetu. Wobec czego producenci nie są w stanie odpowiednio zwiększyć cen swoich produktów i ostatecznie nie opłaca się im jego wytwarzanie.

Wstrzymanie produkcji nawozów przynosi skutki uboczne w postaci ograniczenia dostaw wodorotlenku sodu (sody kaustycznej) i dwutlenku węgla. Wykorzystuje się je powszechnie w branży spożywczej. Dodatkowo zaczyna brakować również kwasu azotowego potrzebnego do utrzymania higieny linii produkcyjnych. W formie suchego lodu wykorzystuje się go do czyszczenia różnych typów powierzchni zabrudzonych sadzą, rdzą, azbestem. Idealnie sprawdza się też przy usuwaniu farb i klejów.

Obecnie niezwykle istotne jest podjęcie szybkich działań zapobiegających wstrzymaniu produkcji niektórych spożywczych produktów. Organizacja Pracodawców RP zaznacza, że brak CO2 może uderzyć w branże mleczarskie, mięsne, napojowe, a także piwowarskie. Zmniejszenie produkcji odczują głównie i konsumenci poprzez zwiększenie cen żywności.

Również zagrożona jest produkcja branż papierniczych, farmaceutycznych i kosmetycznych. Dodatkowo problemy będą mieli producenci opakowań, zwłaszcza tych do napojów. Bowiem zatrzymanie produkcji napojów spowoduje zmniejszenie liczby zamówień na butelki i puszki.

2. Jaki wpływ na branżę spożywczą ma brak CO2?

Branża mleczarska jako pierwsza zawiadamiała opinię publiczną i rząd o konsekwencjach braku dostaw dwutlenku węgla i środków do czyszczenia linii produkcyjnych. Niedobór CO2 uniemożliwia pakowanie czegokolwiek w środowisku zapobiegającym psuciu się produktów, ponieważ dwutlenek węgla jest głównym składnikiem mieszanki wtłaczanej do opakowań. Odnosi się to do wszystkich produktów mlecznych, takich jak przykładowo sery umiejscowione w opakowaniach z plastiku lub foli. Niestety powstałe utrudnienia zwiększają ryzyko wstrzymania produkcji takich towarów. Żaden z producentów nie odważy się wypuścić na rynek produktu nie spełniającego ustalonych standardów pod kątem ich przechowywania.

Sytuacja dla branży mleczarskiej jest niezwykle trudna, bo posiadane zapasy dwutlenku węgla wystarczą na dosłownie od kilka do kilkunastu dni. Brak dostaw CO2 spowoduje, że produkcja pakowanych i krojonych wyrobów zostanie wstrzymana.

Branża mięsna

Również zakłady mięsne posiadają zapasy dwutlenku węgla na maksymalnie tydzień. W niektórych przypadkach od wstrzymania dostaw do 5 dni grozi nam wstrzymanie uboju drobiu i trzody. Zarówno CO2 jak i ciekły azot są kluczowe podczas procesu uboju i przetwórstwa.

Dwutlenek węgla wykorzystuje się również w celach humanitarnych do oszałamiania zwierząt przed ich zabiciem. Następnie używa się go w trakcie całego procesu chłodniczego, który dotyczy świeżego mięsa nie posiadającego dłuższego terminu ważności. Wobec zaistniałych problemów firmy szukają oszczędności poprzez ograniczenie zużycia CO2 w innych procesach. Niektóre przedsiębiorstwa potrafiły znaleźć niezbędny gaz w Niemczech i Belgii, ale to jedynie ułamek potrzeb. Wiele firm zostanie zmuszonych do ponownego ogłuszania zwierząt prądem.

Dwutlenek węgla w postaci suchego lodu wykorzystywany jest także do obniżenia lub utrzymania odpowiedniej temperatury podczas procesu przetwórstwa poprzez dodawanie go bezpośrednio do mięsa w trakcie mieszania lub mielenia.

Pozostałe

Suchy lód dodaje się również do przypraw i ciast. Przemysł piekarniczy wykorzystuje go w mieszankach składników, w celu opóźnienia procesu wzrastania drożdży do wyznaczonego czasu. Unia Europejska dopuszcza jego użycie pod nazwą dodatku do żywności E 290.

CO2 jest również niezbędny podczas transportu i sprzedaży ryb po uprzednim zmieszaniu go z wodnym lodem. Jeśli zabraknie dwutlenku węgla w schłodzonej formie, to również cateringowe firmy mogą mieć problemy z działalnością.

Wykorzystaj potencjał systemu CMMS u siebie w zakładzie
Kliknij, poniżej, aby za darmo przetestować system CMMS
Przetestuj CMMS za darmo

3. Skutki braku CO2 dla producentów napojów i piwa

Niestety brak dwutlenku węgla odczuły również branże piwowarskie i napojowe. Produkcję gazowanych napojów bezalkoholowych wstrzymała firma Ambra, która posiadała jedynie kilkutygodniowe zapasy produktów. Jednak w sytuacji kiedy deficyt dwutlenku węgla przedłużałby się, to wówczas wyczerpałyby się zapasy i doszłoby do wstrzymania sprzedaży napojów gazowanych. Ambra już poszukuje zagranicznych dostawców. Grupa Danone posiadająca markę wód i napojów Żywiec bada obecną sytuację rynkową i jej wpływ na produkcję. Podobne działania wykazuje marka Nestle, zarządzająca marką wody Nałęczowianka.

Wszystkie browary do tej pory korzystały z zewnętrznych dostaw CO2. Jednak każdy z browarów wykazuje zróżnicowane zapotrzebowanie i poziom zapasów. Niektóre są w pełnie zależne od dostaw dwutlenku węgla, a inne są wyposażone w instalacje umożliwiające odzyskiwanie tego gazu z procesu fermentacji piwa. To pozwala im lepiej odnajdywać się w takich sytuacjach jak ta obecna.

Podsumowanie

Powyższe problemy wiążą się z poważnymi konsekwencjami, które mogą zachwiać funkcjonowaniem całej branży spożywczej. Może to doprowadzić do masowych zwolnień ludzi, a także ograniczenia lub braków produktów na półkach.

O przestojach na produkcji wywołanych czynnikami zewnętrznymi (pandemia, inflacja, brak części, wojna na Ukrainie) pisaliśmy już wcześniej tutaj. Jeżeli chciałbyś wdrożyć rozwiązania, które zniwelują przestoje w zakładzie produkcyjnym, to zachęcamy do zapoznania się z systemem CMMS QRmaint. Zadzwoń i umów się na prezentację: +48 12 400 41 70.

ozdoba

Wypróbuj QRmaint

Za darmo przez 14 dni, bez zobowiązań.